Taşımada İş Güvenliği
Tehlikeli maddeler olarak adlandırılan patlayıcı maddeler değişik koşullarda ve karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu gibi farklı türlerde taşınmaktadır. Bu taşıma gerek ülke içerisinde olduğu gibi gerekse ülkeler arasında ve hatta duruma göre kıtalar arasında da taşınmaktadır. Taşıma türü veya geçilen ülkenin değişmesine bağlı olarak değişen kurallar taşımayı zorlaştırmaktaydı ve hatta çoğu kez imkansız hale getirmekteydi. Bu nedenle; zaman içerisinde taşımaların dünya çapında ortak düzenlenmiş kanun ve kurallara göre yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu uluslararası kuruluşların yaptıkları çalışmaların bazıları ülkemizde uygulanmaktadır.
Kamuya açık alanlarda tehlikeli maddelerin hareketleri uluslararası özel bir mevzuat kapsamında düzenlenmiştir. Bu, Tehlikeli Maddelerin Uluslararası Karayollarında Taşınmasına Dair Avrupa Anlaşması (ADR)’ dir. ADR’ nin amacı; karayolu taşımacılığında güvenliğin arttırılması, Birleşmiş Milletler tavsiyelerine dayanarak tehlikeli atıklar dahil olmak üzere tehlikeli malların sınıflandırılması, paketlenmesi, etiketlenmesi ve test edilmesiyle ilgili olan hükümlerin, diğer taşıma türleri ile uyumlu bir şekilde ortaya konması ve karayollarında tehlikeli madde taşıyan araçların yapımı, donanımı ve işleyişine yönelik koşulların ortaya konmasıdır.
Derneğimiz üyeleri başta 87/12028 Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle İlgili, Av Malzemesi ve Benzerlerinin Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük olmak üzere her türlü ulusal ve uluslararası mevzuatlara uyumlu çalışarak taşımada da iş güvenliğini en üstte benimsemektedir.